De waarde van de roebel heeft de afgelopen tijd een duikvlucht genomen. Dit voedt indirect de inflatie in Rusland, omdat een zwakkere munt het importeren van producten duurder maakt.

Russische consumenten worden gedwongen om te bezuinigen op de aankoop van levensmiddelen, zoals tandpasta en zeep, vanwege de torenhoge prijzen. Volgens een enquête die op 16 augustus werd gepubliceerd door het Russische onderzoeksbureau Romir, gaf 19 procent van de respondenten in juli aan dat ze hun uitgaven aan voedsel en andere basisgoederen beperkten. In juni lag dit percentage nog op 16 procent.

“Vanwege de huidige economische situatie en de stijgende prijzen proberen Russen geld te besparen”, aldus directeur Ksenia Paizanskaya van Romir.

Russen zoeken volgens Paizanskaya “alternatieven zoeken voor vertrouwde producten die tegen meer betaalbare prijzen kunnen worden gekocht.”

Eerder deze maand kelderde de Russische roebel naar een dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro. De Russische munt bereikte het laagste niveau sinds februari 2022, toen het Russische leger Oekraïne binnenviel.

De oorlog heeft geleid tot een enorme stijging van de militaire uitgaven van Rusland. Bovendien hebben westerse landen tal van economische sancties ingesteld tegen Rusland.

Janis Kluge, een econoom aan het Duitse Instituut voor Internationale en Veiligheidszaken, zei deze week tegenover The Washington Post: "Russische burgers zijn redelijk afgeschermd van alle politieke ontwikkelingen, maar de inflatie is iets waar ze zich niet omheen kunnen, omdat ze het in hun portemonnee voelen".

"Gewone Russen worden hierdoor direct geraakt en dat baart het Kremlin zorgen", aldus Kluge.

LEES OOK: Russische roebel duikt naar laagste niveau in 16 maanden door zware druk op economie – centrale bank verhoogt rente fors.